JA 15 : Dispensarium.

 

Reisverslag 2016:

12 vrijwilligers en 3 verpleegkundigen. Zij bezoeken op regelmatige basis 12 dorpen met de bus of 2-wieler, maar de afstanden zijn enorm. 17 meisjes volgen een opleiding van 6 maanden  voor stikster.

Dokters willen niet in de streek komen. De verpleegkundigen bekijken eerst of ze de patiënt zelf kunnen helpen, indien niet sturen ze die door naar het ziekenhuis. Er worden geen bevallingen meer gedaan.  Dit gebeurt nu in het ziekenhuis. Veel voorkomende ziektes: astma, hoesten, allergieën, diabetes, hoge bloeddruk, kanker (symptomen behandelen), wonden behandelen en anemie. De verpleegkundigen staan dag en nacht klaar voor spoedgevallen.

De behandeling gebeurt meestal met kruiden die ze zelf kweken: Herbal medecines. De mensen zijn landbouwers, er is goede grond dus de mensen hebben geen honger en zijn in goede gezondheid. Enorm veel bananenplantages en kokosplantages.

Naast de medische zorg helpen de zusters waar ze kunnen met onderwijs, bijlessen, avondlessen, bewustmaking, naailessen enz. Het is een bewonderenswaardig werk en nog steeds een heel goed project.