Ja 23 : Mobiele kliniek.

St mary’s gezondheidscentrum werd opgericht in 1965,voornamelijk voor de behandeling van lepra patiënten die in de stadsrand woonden ,of in de omliggende dorpen.

Een rondreizende dokter trok samen met een verpleegster op tocht om deze mensen te behandelen, en tegelijk konden arme patiënten ,lijdend aan verschillende ziekten,terecht in een gebouw bestaande uit twee kleine kamers.

De toegewijde en vriendelijke dienstverlening van de zusters trok steeds meer zieken aan. Na herhaalde vragen van de bevolking,en hun wanhopige nood gezien en begrepen te hebben, hebben we een hospitaal gebouwd met 30 bedden,een radiologische afdeling,een operatiekamer en een verloskamer.We kregen hulp van goede vrienden zowel uit India als uit het buitenland. Op ’t ogenblik hebben we twee inwonende dokters, vier bezoekende dokters, vijf verpleegsters, twee techniekers en een chauffeur.Vorig jaar hadden we 7418 ambulante patiënten in de dagkliniek, en 1011 in het hospitaal, 156 zware operaties, 253 kleinere ingrepen,230 postnatale behandelingen en 155 bevallingen.We hebben ook vijf gezondheidskampen ingericht. Op 11 februari,internationale ziekendag, hebben we een gratis gezondheidskamp georganiseerd.eerst was er een aangepaste, betekenisvolle misviering in de parochiekerk.

Zes dokters en 2 assistent dokters deden vrijwilligersdienst.de assistenten bepaalden naar welke dokter de patiënten mochten gaan.De zuster verpleegsters  deelden medicijnen uit,deden behandelingen,noteerden gegevens van de zieken.een chirurg verrichte 6 gratis operaties.

Dit kamp gaf ons het inzicht dat de mensen grote behoefte hebben aan medische zorgen.

Onze plannen en wensen:

Voor het volgende jaar willen we ons werk in de dorpen nog intenser maken, omdat daar de nood groter geworden is.We denken vooreerst aan gezondheidsopvoeding en aan gratis behandelingen.Een volledige financiering zou elk jaar 76.000 INR belopen.

Onderhoud van voertuig     10.000  INR

Salaris van driver                18.000  INR

Medicijnen                          36.000  INR

Spuiten en windels              12.000  INR

 

Totaal      76.000 INR/jaar  ( ong. 1000 € / jaar )