19/04 : Installatie van zonnepanelen voor meisjes internaat

Van de Zusters Ursulinen in Ambikapur.

Doel van het project : Zorgen voor lichtsyteem ter bevordering van de studies.

Inleiding

Ambikapur is een kleine stad in het district Surguja, Chattisgarh. In 1984, op aanvraag van de plaatselijke Bisschop, kwamen de Zusters Ursulinen zich vestigen in de streek. Hen werd gevraagd om te zorgen voor de opvoeding van de kinderen. Bij de start van een klein schooltje dat moeizaam op gang kwam werd al vlug duidelijk dat er geen meisjes naar de school kwamen.

De reden daarvoor was dat de meeste kinderen van ver afgelegen kleine dorpjes moesten komen en de ouders hun meisjes niet durfden te sturen omwille van de vele gevaren onderweg.

In 1992 zijn de Zusters  dan gestart met een klein internaat, ze konden de ouders overtuigen dat hun dochters daar veilig waren. Bij de start waren er maar 10 meisjes die er verbleven.

Dankzij hun niet aflatende inzet en de goede resultaten van hun werk zagen de Zusters meer en meer kinderen naar school komen. Door ontwikkelingssteun kon er uiteindelijk in 2002 worden gebouwd. Op dit ogenblik verblijven er 500 leerlingen in het internaat.

Achtergrond van de bevolking

De ouders van de kinderen zijn allen zeer arme, ongeschoolde mensen. Meestal tribale groepen en Dalits.

Deze mensen moeten elke dag naar werk zoeken. Het heeft ook tijd en veel moeite gevraagd om deze mensen te overtuigen om hun dochters naar school te sturen. Het is de enige manier om deze armoedecirkel te doorbreken.

Doelstelling van het project

Het internaat is geleidelijk aan gegroeid. Aangezien de ouders arm zijn moesten de zusters zelf beetje bij beetje en met hulp van financiële steun ervoor zorgen dat eerst de grootste noden werden ingevuld. Een plaats om te slapen, boeken, uniformen, warme kledij enz.

De kinderen zijn nu heel gelukkig in hun tehuis. Geen zorgen voor eten, slapen, samen met vele vriendjes op school.

De volgende doelstelling is een oplossing te zoeken voor elektrische stroom. Omdat er geen elektrische stroom is in het internaat kunnen de groteren s’ avonds niet studeren.

Een systeem op zonne-energie zou ideaal zijn. Hierdoor kan men 7 tot 8 uur stroom voorzien. Door dit comfort kunnen de kinderen een maaltijd nemen en studeren. Het licht zal zorgen voor meer veiligheid en comfort en tevens helpen voor betere studieresultaten.

De kostprijs voor het project is  3.350 Euro     (265.000 Rs)

Gevraagd aan Wanakkam       :3.030 Euro      (240.000 Rs)

Dit project werd door Wanakkam goedgekeurd.