17/04 : Vorming … naaicursus

Zelfbewustmaking van vrouwen door beroepstraining in Godivarikhani.

Dit project werd aangevraagd door Father Raja, waar we al jaren mee samenwerken.

We hebben deze plaats ook bezocht tijdens de laatste Wanakkam-reis, het was een heel positieve ervaring. De ontmoeting met meer dan honderd vrouwen die deze training volgden is onvergetelijk.

Godivarikani is een stad in Karimnagar district van Andhra Pradesh. Deze stad is bekend om haar koolmijnen. De meeste inwoners zijn dan ook werkzaam in deze heel grote mijn.

Hier leven arme, achtergestelde families. Om hun familie te kunnen onderhouden riskeren deze mensen hun leven. Het is hard werken voor een karig loon. De meeste mensen zitten onder de armoede grens. Spijtig genoeg moeten ook vele kinderen werken om de familie te steunen.

De kerk probeert deze mensen te helpen door het organiseren van diverse programma’s rond opvoeding, gezondheid en bewustmaking van de vrouwen.

Door  een beroepsopleiding te geven, zoals een training in snit en naad, probeert men deze vrouwen op te leiden om hen zodoende een betere toekomst te bezorgen.

 

DOEL VAN HET PROJECT

In de Indische maatschappij en zeker op het platteland worden de vrouwen nog altijd beschouwd als tweederangsburgers. Hun taak is te zorgen voor het huis en de kinderen. De mannen werken in de mijnen of in de landbouw. Velen zijn werkloos. Door gebrek aan kennis zijn de vrouwen en jonge meisjes totaal afhankelijk van de mannen.  Ze mogen het huis niet uit en zijn vaak slachtoffers van huiselijk geweld.

Programma’s als snit en naad en borduurwerk geven kansen op een eigen inkomen.

Door het volgen van deze programma’s leren zij ook hun stem te verheffen en op te komen tegen het onrecht dan hen wordt aangedaan.

De laatste twee jaren volgden 300 vrouwen deze opleiding, hun motivatie is groot. Dit was mede mogelijk dank zij de hulp van Wanakkam.

Met deze nieuwe aanvraag willen we weer een nieuwe groep van minstens 200 vrouwen de kans geven op een zelfbewust  en zelfstandig  leven.

 

Het totaal gevraagde bedrag voor deze opleiding voor 1 jaar is 500.000 Rs. Wanakkam heeft besloten 50.000 Rs te storten voor de aankoop van nieuwe naai-en borduurmachines.