18/01 : Dorp.. zonnepanelen.

Vraag naar financiële hulp voor de installatie van zonnepanelen bij Jhingo gezondheidscentrum

Het gezondheidscentrum van Jhingo ligt op 50 km van Ambikapurstad. In 1973 werd gestart met het centrum in een kleine ruimte in de parochie Jhungo. In 1982 is een nieuw centrum gebouwd op het domein van de zusters Ursulinen met behulp van sponsors. Voordien waren er geen medische faciliteiten tussen Ambikapur en Jhingo. Het gezondheidscentrum heeft al veel levens gered vooral van moeders en kinderen, vooral in dringende gevallen. De verpleegsterzuster deed verschillende bevallingen op 1 dag.

Sinds de start van het gezondheidscentrum moest de verpleegkundige zich ’s nachts behelpen met lantarens tot 1986. Toen kreeg het dorp elektriciteit en het gezondheidscentrum was de eerste gebruiker. Het probleem met de elektriciteit is dat wanneer de transformator stuk is de overheid dit niet wil herstellen en de kosten om een nieuwe aan te kopen zijn te hoog om dit zelf te doen. Dus moeten de mensen zich terug behelpen in het donker.

Zonne-energie wordt in vele plaatsen gebruikt voor verlichting, warm water en elektrische toestellen. Zo zou het installeren van zonnepanelen voor het gezondheidscentrum heel nuttig zijn zodat de verpleegkundige ook ’s nachts zonder problemen kan werken. Er is genoeg zonlicht, zelfs gedurende het regenseizoen is een beetje zonlicht reeds voldoende om de verlichting te laten werken.

Kost van het project: 155.000 Rs waarvan 40.000 s gesubsidieerd worden door de overheid en 10.000 Rs eigen inbreng zijn. Er wordt aan Wanakkam 105.000 Rs gevraagd wat neerkomt op 1.400 €

De doelgroep zijn vooral de patiënten die ’s nachts naar het gezondheidscentrum komen.